Alles wat je moet weten over een hernia

Door: Gemma van der Kolk­­

Sporten gaat steeds minder goed, je laat sommige oefeningen zelfs achterwege. Of je ligt ’s nachts wakker van de pijn. En de autorit naar het werk, ook bagger… Maar je hebt een (jong) gezin, je moet door. Na maanden volhouden kies je er toch voor om een bezoek te brengen aan de fysiotherapeut. Daar krijg je de diagnose ‘een hernia in de onderrug’. Wat eerst zo normaal voor jou was, is nu waar je zo op hoopt: zonder pijn kunnen sporten, stoeien met de kinderen, zitten en slapen.

Oorzaak
Jaarlijks heeft 1-5% van de volwassenen een lumboradiculair syndroom. Lumbo is Latijns voor onderrug en radiculair staat voor wortel. Een hernia is namelijk een ingeklemde zenuwwortel. Er zijn verschillende oorzaken van een hernia. Biologische, psychologische en sociale factoren kunnen een rol spelen, maar ook andere aandoeningen en pijnprocessen kunnen elkaar beïnvloeden.

  • Eerdere periodes van (lage) rugpijn
  • Overgewicht en obesitas
  • Roken
  • Comorbiditeit (tegelijkertijd twee of meer aandoeningen of stoornissen)
  • Depressie
  • Hoge fysieke of mentale belasting tijdens het werk
  • Weinig sociale ondersteuning, autonomie (mogelijkheden om werkzaamheden zelf in te vullen) en variatie op het werk
  • Onzekerheid over het behouden van een baan

Klachten
Je herkent een hernia aan een heftige, schietende en scherpe pijn, tintelingen en/of doofheid in een specifiek gebied van het been. De pijn is vaak erger in het been dan in de (onder)rug en kan toenemen bij druk. Bij lage rugpijn die niet door een hernia ontstaat, kan je ook uitstralende pijn in het been hebben. Maar die pijn verspreidt zich meer, straalt niet uit tot onder de knie én is minder intens dan de pijn in de onderrug. Benieuwd welke klachten onze cliënt Gerdie ervaarde? Bekijk de video!

Herstellen zonder operatie

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 90% van alle hernia’s vanzelf herstellen. Eigenlijk is dat helemaal niet zo vreemd. Er zijn veel meer weefsels in ons lichaam die na letsel vanzelf herstellen. Daar doet je lichaam z’n uiterste best voor! Dan is het ook belangrijk dat de eigenaar van dat lijf daar z’n best voor doet .

Wat kan je zelf doen?
Het is verstandig om met lage rugpijn naar de fysiotherapeut te gaan. Wij nemen de hernia niet weg, dat doet het lichaam namelijk zelf. Maar wij geven je wel inzicht in wat je in deze periode beter wel en beter niet kan doen. Daarnaast kan je bij de fysiotherapeut terecht voor antwoord op al je vragen. Als je weet wat je te wachten staat, kan je daarop anticiperen en creëer je reële verwachtingen. Dat zorgt er gelijk voor dat je er veel positiever instaat. En ook dat draagt weer bij aan je herstel!

Vroeger moest je met een hernia zo’n zes weken in bed blijven liggen. Inmiddels weten we dat het veel beter is om juist te blijven bewegen. Wij begeleiden je hier graag in! Neem contact op via info@fysiodecommissaris.nl, 06-83859192 of 0522 – 255 555.

Bron: Nieuwe richtlijnen lage rugpijn en LRS van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.