Haptonomie. Wat is dat? Hier lees je waarom en waarmee het jou kan helpen!

Door Marian de Poel

Ruim 20 jaar geleden verhuisde ik als jonge fysiotherapeut naar Meppel. Ik vond het werken als fysiotherapeut geweldig. Het contact  met de mensen, het samen puzzelen naar wat gaat helpen bij deze patient. Maar ik vond het ook zwaar werk. Al snel merkte ik dat ik dat geen 40 uur per week kon doen. Ik had vaak last van mijn bovenrug en had regelmatig hoofdpijn. 

Gek genoeg had ik destijds een oudere collega die nog met gemak 50 uur per week kon werken. Dus ik vroeg hem '"Wat is jouw geheim?"

Deze collega was een haptonomisch werkend fysiotherapeut. En hij zei tegen mij “Marian ik ga het je niet uitleggen, maar kom even op de bank liggen dan laat ik het je voelen.”.

Deze collega liet mij kennismaken met mijn lichaam op een manier waarop ik nog niet eerder naar mezelf had gekeken, of gevoeld dus eigenlijk. 

Ik ging mijn benen voelen en mijn rug en merkte dat dat strak aanvoelde als ik hard aan het werk was en aan het nadenken over wat ik moest doen. Die collega vroeg mij met mijn aandacht naar mijn benen te gaan, de lift te laten zakken, zo noemde hij dat. 

En als ik dat deed voelde ik dat de spanning in mijn lijf afnam. En dat ik veel beter de dag kon doorkomen zonder pijnklachten. Maar begrijpen wat er gebeurde deed ik nog niet helemaal. 

Op een gegeven moment zei mijn collega; Marian ik ga bijna met pensioen, wat denk je er van? Zou jij niet haptonomische fysiotherapie willen doen? En zo kwam ik Doorn terecht bij de opleiding haptonomie.  

En na 2 jaar was ik dan haptonomisch fysiotherapeut. En dat was even wennen . Want als fysiotherapeut had ik houvast aan protocollen en richtlijnen. Maar als het over voelen gaat is er niet echt een stappenplan. 

Inmiddels na jaren ervaring blijkt ook daar wel een soort stappenplan te zijn. 

In een noten dop gaat het over: 

  1. Het bewust voelen van je lichaam. Als je je lichaam kan voelen en ervaren in verschillende situaties. Dan kan je lichaam zich ook beter aanpassen aan wat er van m gevraagd wordt.  
  2. Het bewust voelen van je lichaam in de ruimte. Je begrenzing ervaren, het contact met alles om je heen. 
  3. Het bewust voelen in contact met andere mensen, je verbinden.

Haptonomische fysiotherapie is voor iedereen:

  • die lichamelijke klachten ervaart waarbij (onbewuste) spanning een rol speelt.  
  • Met (onbegrepen) lichamelijke klachten, chronische pijn 
  • Die moeite heeft om hoofd en lichaam met elkaar te verbinden 
  • Het moeilijk vindt om in beweging te komen, agv angst of pijn 
  • Met spanningsklachten die zich lichamelijk uiten