Wintersport, hoe leuk is dat eigenlijk?

Wintersporten: hoe leuk is het eigenlijk?

 

Na een week overdag op het snowboard te hebben gestaan mocht ik vorige week weer aan het werk. Gelukkig! Ook collega Maarten is op wintersport geweest en is zonder blessures teruggekeerd. Dat geldt niet voor iedereen. In onze familie, we waren met zijn tienen, is één persoon geblesseerd geraakt aan de knie. In Maarten zijn familie, die ook met zijn tienen weg waren, zijn er drie blessures te betreuren. Twee skiërs waarvan een met enkelbreuk en binnenband van de knie ingescheurd en één met twee kapotte voorste kruisbanden en een snowboarder met een ingescheurde voorste kruisband.

 

Blessurecijfers

Dit wintersportseizoen zullen zo’n 930.000 Nederlanders op wintersport gaan volgens de ANWB. 77% daarvan gaat skiën en 10% gaat snowboarden. Daarna volgen activiteiten als langlaufen en wandelen. Volgens cijfers uit 2010 lopen skiërs zo’n 61.000 blessures op. 1800 daarvan komen bij de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) en een tiental daarvan wordt opgenomen in het ziekenhuis.

Bij snowboarders ontstaan zo’n 29.000 blessures, waarvan 1300 op de SEH belanden en daarvan worden ook een tiental opgenomen in het ziekenhuis.

Er zijn dus 716.000 skiërs en er ontstaan 61.000 blessures, wat neerkomt op 8,5%. Van de 93.000 snowboarders raakt 31% geblesseerd.

Dit zijn cijfers van 2 verschillende bronnen, ANWB en voorkomblessures.nl.

 

Vreemd?

De meeste fysiotherapeuten zijn nieuwsgierig aangelegd en dus heeft Maarten de ‘banaan’ en ambulance van dichtbij meegemaakt (zie foto). Na weer een helikopter op de berg te zien landen bedenk ik mij dat het me geweldig lijkt om een dag met de heli mee te gaan. Dat klinkt misschien vreemd. Vliegen, snel komen op plekken waar je niet altijd makkelijk kunt landen, mensen helpen met jouw kennis en vaardigheden. Toch niet zo vreemd lijkt mij.

 

Puinhoop

De heenreis naar Ellmau was enorm druk en onderweg kom je voorbij nogal wat ongelukken, de bananen waar de bergredding mee op pad gaat, de vele helikopters die geblesseerde mensen naar de ziekenhuizen of privé-klinieken brengen, de terugreis met vele ongelukken en daardoor enorme files. Wat een puinhoop is het eigenlijk.

 

Blessures voorkomen

Je kunt natuurlijk niet alles voorkomen, maar fysiek fit zijn is natuurlijk erg belangrijk. Eén van de goede oefeningen die je hiervoor kunt doen is de squat (zie foto). Daarnaast dien je uiteraard je hele lichaam te trainen. Verder moet je zorgen voor een goede uitrusting en bescherming. Zelf sport ik drie keer per week en draag ik tijdens het snowboarden een helm en er zit polsbescherming in mijn handschoenen. Afhankelijk van wat je doet kun je ook nog rugprotectie, heup- en kniebescherming dragen. Ik zal niet ingaan op wat er nodig is voor off-piste skiën en snowboarden, want daar komt nog veel meer bij kijken.

 

Heel heen en heel terug. De wintersport was voor mij erg leuk en daarvoor ben ik zeer dankbaar!

 

Gemma

 

Fysiotherapie de Commissaris

www.fysiodecommissaris.nl

info@fysiodecommissaris.nl

0522-255555