Op de fiets

Op de fiets

 

Nu het weer beter wordt en de dagen langer stappen er steeds meer mensen op de racefiets. Mijn collega Gemma heeft het wielervirus ook te pakken. We hebben al een aantal keer wat geschreven over hardlopen, maar nog niet over wielrennen. De hoogste tijd voor wat tips omtrent fietsblessures, want niets is vervelender voor een sporter dan een blessure!

 

De cijfers

Per jaar belanden 1800 wielrenners op de eerste hulp waarvan er 310 worden opgenomen.
In de meeste gevallen (90%) wordt de blessure veroorzaakt door een val en (7%) doordat een wielrenner botst of geraakt wordt.
De meest voorkomende blessures zijn blessures aan de armen (50%). Daarbij gaat het vaak om fracturen aan sleutelbeen of schouder (15%) of om luxaties van AC-gewricht of schouder (6%).
Hoofdletsel is een probleem dat ondanks helmgebruik nog betrekkelijk veel (22%) voorkomt.
Eén procent van de wielrenners op een eerste hulp heeft ernstig schedel- of hersenletsel opgelopen.

Nu is aan bovenstaande problemen minder makkelijk wat te doen. Waar je makkelijker wat aan kunt doen zijn de blessures die vaker voorkomen en niet op de eerste hulp belanden.

 

  1. Lage rugklachten

60% van de fietsers heeft er wel eens last van. Probeer je stuur eens hoger te zetten of verder van je af. Zorg voor een minder groot hoogteverschil tussen stuur en zadel.

  1. Dove hand en vingers

Dit ontstaat vaak door te veel druk op het stuur. Zorg voor goede polstering in de handschoenen en een schokabsorberend stuurlint. Ook het stuur hoger zetten geeft vaak verlichting. Verder is het belangrijk om tijdens het fietsen regelmatig van positie te wisselen.

  1. Knieklachten rond knieschijf

Dit ontstaat doordat de druk op de knie te groot is. Het helpt vaak al als je het zadel wat hoger en/of wat verder naar achter zet. Ook een lager verzet en meer omwentelingen zorgt voor minder druk op het kniegewricht. Dit ligt tussen de 90-110 omslagen per minuut, het gemiddelde van alle wereld uur records is 102,9.

  1. Achillespeesklachten

Dit komt wat vaker voor bij oudere wielrenners. Dit kan komen doordat je voetplaatje wat te ver naar voren staat. Ook een te hoog zadel kan zorgen voor achillespeesklachten.

 

Ik hoop dat bovenstaande tips je helpen bij een beginnende blessure. Op www.voorkomblessures.veiligheid.nl staan nog meer tips en preventieve oefeningen die je kunt doen. Mocht je ondanks dat nog klachten hebben kun je altijd contact met ons opnemen.