Laten we onze dag zwaarder maken!
Genieten van het leven. Carpe Diem. Zulke gedachten gaan door je hoofd na de vreselijke gebeurtenissen rondom de vliegramp met de MH17. Altijd wanneer er iets ergs in het leven gebeurt, nemen we ons weer voor om elke dag bewust te (be)leven. Om vervolgens binnen een mum van tijd weer in de dagelijkse sleur terecht te komen. Zo gebeurt dat met meerdere voornemens, denk maar aan gezonder eten, meer tijd met je familie doorbrengen, maar ook om meer te gaan bewegen.
Afgelopen week trok een filmpje met een bijzondere titel mijn aandacht op YouTube. Het filmpje is van Doctor Mike Evans en heet ‘Let’s make our day harder’ (laten we onze dag zwaarder maken).
Hierin wordt uitgelegd hoe je met een paar simpele veranderingen actiever kunt leven en bewegen.
Na het bekijken, dacht ik aan één van mijn persoonlijke motto’s: “Wat je verwacht van je lichaam moet je het ook geven”. Daar komen de drie ‘R’-en van pas: rust, reinheid en regelmaat. Oeroude regel s maar niet voor niets.
Voorbeelden
Een aantal voorbeelden die ik dagelijks meemaak in de praktijk:
Iemand met een drukke kantoorbaan, reist met de auto naar het werk, heeft een gezin, ploft ’s avonds als de kinderen op bed liggen eindelijk lekker op de bank en heeft dan echt geen zin meer om te sporten. En dat gaat al een hele tijd zo.
We nemen dezelfde persoon met een drukke kantoorbaan, een gezin maar hier wordt ’s avonds als de kinderen op bed liggen , twee keer doordeweeks gesport en in het weekend nog een keer. Naast het sporten wandelt diegene in de pauze op het werk en fietst naar en van het werk.
Dan vraag ik me af…. Hoe fit is de persoon uit het eerste voorbeeld? Hoe vatbaar is hij of zij voor ziekte? Hoe goed herstelt deze persoon na ziekte of na een blessure en hoe snel herstelt de ander die wél beweegt? En hoe is het met het verschil in geestelijke fitheid gesteld bij beiden(denk aan creativiteit, flexibiliteit en ontspanning)?
Dat extra beetje bewegen moet natuurlijk wel mogelijk zijn. De afstand naar je werk of het bezoeken van klanten kan ervoor zorgen dat gebruik van de auto gewoonweg nodig is. Het is ook geen veroordeling als het niet lukt om meer te bewegen en te sporten. Je beslist zelf wat je doet en hoe je het doet.
Echter, wat als er iets is tegen het ontstaan van hart- en vaataandoeningen? Wat als er iets is tegen overgewicht? Wat als er iets is tegen diabetes? Wat als er iets is tegen een burn-out of depressie? Hoe fantastisch zou dat zijn?
Het is er!
NNGB en FitNorm
Het heet de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) en houdt in dat je tenminste vijf dagen per week 30 minuten per keer matig intensief beweegt . Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht is het gewenste aantal minuten per dag minstens 60. Of aan de norm wordt voldaan hangt af van de duur (totaal 30 of 60 minuten bewegen in blokjes van minimaal tien minuten), de frequentie (minimaal vijf dagen per week) en de intensiteit (iets hogere hartslag en ademhaling). Dus stevig doorwandelen, iets harder op de pedalen trappen of eens flink achter de hond aanrennen!
Als je het echt goed wilt doen, dan voldoe je ook aan de Fitnorm: driemaal per week tenminste 20 minuten intensieve lichaamsbeweging door bijvoorbeeld te sporten.
De vuistregel: houdt regelmaat in rusten, werken, sporten, persoonlijke hygiëne, goede voeding en drinken. Dan geef je het lichaam wat het nodig heeft en dan pas mag je er wat mij betreft wat van verwachten.
Helaas is het niet altijd zo dat je lichaam teruggeeft wat jij eraan doet. Je kunt ondanks al je inzet niet alles uitsluiten. Hier wordt dagelijks wetenschappelijk onderzoek naar gedaan om in de toekomst aandoeningen te kunnen voorkomen en te genezen. Preventie houdt immers in dat je de risico’s om een aandoening of blessure te krijgen, verkleint.
Kortom: leef, beweeg en bovenal geniet!
Gemma van der Kolk
Fysiotherapie de Commissaris
info@fysiodecommissaris.nl
T: 0522-255555