Hoofdpijn? Kopzorgen!
Een gezegend mens ben ik. Twee jaar geleden had ik een bijholte ontsteking en toen heb ik voor het eerst hoofdpijn gehad. Die ontmoeting was wat mij betreft eenmalig en dat is tot nu toe ook zo gebleven. Echter bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn en 3,5 miljoen Nederlanders lijden aan een bijzondere vorm van hoofdpijn die niet zomaar overgaat. Vaak denkt men dat de hoofdpijn erbij hoort. Nee dus.
Verschillende soorten hoofdpijn
De International Headache Society heeft hoofdpijn ingedeeld in drie types, namelijk: primaire hoofdpijn, secundaire hoofdpijn en als derde hoofdpijn vanuit de zenuwen, aangezichtspijn en andere hoofdpijnen.
Hoofdpijn heeft dus veel verschillende oorzaken. Het wordt gelukkig zelden veroorzaakt door een ernstige aandoening. Het gaat dan vaak om een hoofdpijn die u niet eerder heeft gehad of een plotse verandering van de hoofdpijn.
Wat voor hoofdpijn heb ik?
Het is handig om erachter te komen wat voor hoofdpijn je hebt, zodat je weet wat eraan gedaan kan worden. Je kunt altijd bij je huisarts terecht en op de website www.thuisarts.nl kun je een test doen om te kijken welke hoofdpijnsoort je hebt.
Fysiotherapie?
Wij kunnen je helpen bij spanningshoofdpijn, hoofdpijn vanuit de nek en bij hoofdpijn na een trauma waarbij geen letsel aangetoond is. Na trauma moet je dus eerst naar de huisarts om dit te laten bekijken.
Wij kijken naar je houding, kracht en coördinatie van de nekspieren, souplesse van de wervelkolom, gaan samen met je na of er sprake van stress is en kunnen daar een behandelplan voor maken. We zitten in het netwerk TopZorgMeppel. Mocht het zo zijn dat het probleem op een vlak ligt, bijvoorbeeld voeding en stress, waar collega’s meer in gespecialiseerd zijn, dan kunnen we gebruik maken van onze collega’s in het netwerk. Uiteraard gebeurd dit alles alleen als je dit zelf wil en in overleg met je huisarts.
Tips
Check je werkhouding door middel van het voorbeeld op onze website.
Drink niet te veel koffie, thee en andere coffeïne houdende drankjes op een dag.
Zijn er hogere spanningen dan anders, waardoor je minder goed kunt ontspannen, minder goed kunt slapen? Praat hier dan eens met je huisarts over.
Als je meer dan 15 dagen per maand paracetamol of een andere pijnstiller gebruikt, dan kan het zijn dat je medicatie-afhankelijke hoofdpijn hebt. Het beste is dan om te stoppen met het gebruik van deze medicatie.
Zorg ervoor dat de ruimte waarin je bent goed geventileerd is.
Merk je dat je ogen achteruit gegaan zijn, laat deze dan eens testen. Dit kan gratis bij de opticien.
Je kunt dit allemaal en meer terugvinden op www.hoofdpijnpatienten.nl en www.thuisarts.nl.
Gemma van der Kolk
Fysiotherapie de Commissaris
Telefoon: 0522 – 25 55 55