Mijn enkel verzwikt, wat nu?

Mijn enkel verzwikt en wat nu?

 

Na een drukke periode in de praktijk dacht ik eindelijk weer eens te kunnen trainen. De training was nog geen 10 minuten bezig en toen ging het al mis. Ik zwikte door mijn enkel en het was dus einde training. Dan heb je zelf ineens een blessure. Zelf als fysiotherapeut ga ik niet naar de fysiotherapeut, want ik denk wel te weten wat goed voor me is. Of is dat toch gek? Na twee weken kan ik nog steeds niet hardlopen en moet ik er toch wat meer aan doen dan ik tot nu toe gedaan heb en dat start met het schrijven van deze column.

 

Eerst de feiten, hoe vaak komt het voor?

In 2013 liepen sporters in Nederland 680.000 enkelblessures op. Dit is 15 procent van het totaal aan sportblessures in 2013. Daarmee was de enkelblessure na de knieblessure (970.000; 21%) de meest voorkomende sportblessure in Nederland in 2013.

 

Wat gebeurd er nou bij een verzwikte enkel?

Je enkel wordt verstevigd door een gewrichtskapsel, pezen en meerdere enkelbanden. Deze lopen langs de binnen- en buitenkant van het gewricht. Bij een verzwikking gaat het meestal om de banden aan de buitenkant van de enkel. Wat er gebeurt, is dat de enkelbanden uitrekken waarbij kleine scheurtjes ontstaan. Zelfs de hele enkelband kan scheuren. Soms voel je daadwerkelijk dat er iets knapt of scheurt op het moment dat je de enkel verzwikt. Er kunnen makkelijk bloedvaatjes stuk gaan waardoor de enkel dik en blauw wordt.
In een eerdere column hebben we al besproken wat je dan moet doen maar in het kort komt het hier op neer. Rust (alleen binnen de pijngrens belasten), koelen (zo snel mogelijk, het liefst binnen 5 minuten), compressie en hoog houden (als er sprake is van zwelling). Verder is het erg belangrijk om de enkel binnen de pijngrens te blijven bewegen door middel van bijvoorbeeld rondjes draaien. Niks doen zorgt er voor dat het langzamer en minder goed hersteld.

 

Hoe verloopt het herstel?

Als je een paar dagen na de ‘misstap’ weer gewoon op je enkel kunt staan en in staat bent om te lopen, kun je ervan uitgaan dat je een lichte verstuiking had en het herstel voorspoedig verloopt. In de meeste gevallen van verstuiking kun je binnen één tot twee weken weer normaal lopen en, afhankelijk van wat voor werk je doet, weer aan de slag. Vrijwel iedereen kan zes tot acht weken na een enkelbandblessure weer normaal functioneren en na acht tot twaalf weken weer sporten.
Zodra je weer begint met sporten is het wel verstandig om de enkel te tapen. Dit is met name belangrijk om te voorkomen dat je opnieuw door je enkel zwikt. Je enkel wordt hierdoor niet zwak, zoals velen denken.
Verder is het altijd belangrijk, hoe licht of zwaar het letsel ook is geweest, om de enkel te gaan trainen. Het is belangrijk om de spieren in het onderbeen te trainen en om de stabiliteit van de enkel te trainen.

Een voorbeeld van een stabiliteit oefening is met 1 been op een strak opgerolde handdoek te gaan staan. Deze leg je dan in de badkamer en elke keer als je gaat poetsen ga je er op staan. Kost je geen extra tijd en toch kun je trainen.
Voor meer oefeningen kun je gebruiken van de enkel app. In onderstaande link kun je die downloaden of de oefeningen online bekijken
http://voorkomblessures.veiligheid.nl/algemene-tips-en-blessures/versterk-je-enkel

 

Mocht het je een keer overkomen dan hoop ik dat bovenstaande tips behulpzaam zijn. Wil je nog meer informatie dan kun je altijd bellen naar onze praktijk.

 

Bart van Deel

Fysiotherapie de Commissaris

www.fysiodecommissaris.nl

info@fysiodecommissaris.nl

Telefoon: 0522 – 25 55 55