Is hardlopen per se nodig na een reconstructie van de voorste kruisband? 

Door: Linja de Jonge

Je hebt onlangs een nieuwe voorste kruisband gekregen, en na drie maanden is het zo ver: de fysiotherapeut zegt dat je mag rennen. Leuk! Maar, moet dat twee keer per week?  

De meeste voetballers hebben een hekel aan hardlopen. Toch lopen de meesten een flink eind per wedstrijd (maximaal zo’n tien kilometer). ‘Dan loop ik wel wat minder, ik voetbal toch niet op zo’n hoog niveau’, is dan vaak het antwoord. Toch is een goede conditie en een goede staat van de spieren van belang, om herhaling te voorkomen. 

Wat is eigenlijk conditie en wat heb je nodig op amateurniveau? 

Een manier om een indruk te krijgen van iemands conditie is het meten van de zogeheten ‘VO2-max’. Dit is de maximale hoeveelheid zuurstof die iemand kan opnemen in zijn of haar bloed. Hoe langer de duurinspanning is, des te belangrijker het is om de VO2-max zo hoog mogelijk te krijgen. Globaal gezien gebruik je tijdens een voetbalwedstrijd twee energiesystemen.  

Het grootste gedeelte van de wedstrijd is aeroob, oftewel zuurstof dat wordt gebruikt in het verbrandingsproces, om energie vrij te maken voor de inspanning. Daarnaast worden er ook regelmatig sprints getrokken. Hierbij speelt zuurstof een minder grote rol, maar is het desondanks nog wel op de achtergrond aanwezig. Een amateur zou in blokken van vier keer tien minuten aeroob moeten kunnen belasten in een hardlooptraining.  

Uit een recentelijke studie blijkt dat bij profvoetballers na zes maanden revalideren nog achterliggen op hun teamgenoten qua VO2-max. En dan hebben deze spelers de mogelijkheid gehad om veel meer te trainen dan gemiddeld… 

Minder kans op weer een afgescheurde kruisband 

Er speelt een aantal factoren dat de kans op het opnieuw afscheuren van de voorste kruisband verkleint. Het gaat om de hoeveelheid spierkracht die je rondom je knie hebt, de mate waarin een knie naar binnen zakt, de stabiliteit en hoe snel je vermoeid raakt. Hoe sneller je vermoeid raakt, hoe groter de kans op een nieuwe blessure.  

Over het algemeen hoeft een amateurvoetballer minder snel op het veld te staan dan bij een topclub als bijvoorbeeld FC Barcelona, en nemen we een jaar de tijd voor de revalidatie. Naast de krachttraining en revalidatietraining op het veld bij ons is het dus belangrijk om thuis te werken aan je conditie. Je krijgt van ons een loopprogramma om zelf uit te voeren. Als je nog nieuwe ideeën hebt om dit nog leuker te maken horen we dat graag.