Heup of knie klachten als oudere. Wat te doen?

Naarmate we ouder worden krijgen we vaak hier en daar wat pijntjes. Sommige daarvan gaan vanzelf weer weg. Sommige blijven. Eén daarvan is artrose van de heup(en) of knie(ën).

Door: Lisa Conijn

Welke symptomen kun je hebben bij slijtage van de heup en/of knie?

De symptomen die horen bij heupartrose zijn: pijn in de lies, pijn aan de zijkant van de heup, stijfheid van de heup, moeite met op gang komen, beperkte wandelafstand of uitstraling aan de voorzijde van het bovenbeen tot aan de knie.

Symptomen die passen bij artrose van de knie zijn: zwelling van de knie, stijfheid van de knie, pijn in zowel de knie als knieholte en instabiliteit van de knie waardoor er een gevoel ontstaat dat u door de knie zakt.

Door artrose kunnen er problemen ontstaan bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals traplopen, lopen, gaan zitten, opstaan en/of sokken en schoenen aantrekken. Ook kan het leiden tot een gevoel van onzekerheid tijdens het uitvoeren van activiteiten. Uiteindelijk kan het er dus voor zorgen dat u steeds minder de deur uit komt.

Wat is nu precies artrose?

In zowel de knie als de heup zit een laagje kraakbeen. Dit is glad, zodat het gewricht soepel kan buigen, strekken of draaien. Bij artrose wordt dit kraakbeen dunner en zachter. Dit kan ervoor zorgen dat u pijn en stijfheid voelt in de knie of heup. Pijn is voor de meeste mensen het belangrijkste symptoom. Deze pijn treedt voornamelijk op bij het starten van bewegen en bij langdurig belasten van de heup en/of knie. Deze stijfheid noemen wij startstijfheid die na enkele minuten bewegen weer verdwijnt. Een ander kenmerk van artrose is het ontstaan van bewegingsbeperkingen van het gewricht. Helaas is artrose een onomkeerbaar proces.

Wat te doen? Kan dat zonder operatie? 

Mensen denken dat ze alleen hun oude leven terugkrijgen middels een operatie, maar dat is zeker niet altijd het geval! De fysiotherapeut kan u helpen om weer grip te krijgen op de klachten. Middels een eerste onderzoek zal worden vastgesteld of het daadwerkelijk om artrose van de knie of heup gaat. Soms bent u al bij de huisarts of orthopeed geweest die deze diagnose heeft gesteld. De fysiotherapeut zal beoordelen hoe het is met de kracht, mobiliteit en stabiliteit van de knie of heup en stelt samen met u een behandelprogramma op. Naast dat u komt trainen bij ons in de praktijk is het ook zeer belangrijk dat u thuis aan de slag gaat met gerichte oefeningen. Hiervoor gebruiken wij een speciale app waarin alle oefeningen staan uitgelegd inclusief filmpjes van de oefeningen! Wij kunnen uw artrose natuurlijk niet wegnemen, maar wij kunnen er wel voor zorgen dat uw pijnklachten verminderen en u meer vertrouwen krijgt waardoor u uw oude activiteiten weer op kunt pakken.

Toch opereren?

In sommige gevallen is de artrose en de daarbij behorende pijn en stijfheid zo ernstig dat de orthopeed en u beslissen om een totale heup- of totale knieprothese bij u te plaatsen. Ook in het revalidatietraject dat daarop volgt is fysiotherapie een belangrijke factor. Meestal bent u na de operatie niet meteen in staat om langs de praktijk te komen. De fysiotherapeut komt in dat geval bij u thuis langs! Wij geven antwoord op al uw vragen en geven meteen oefeningen en tips om u zo goed mogelijk te laten herstellen. Wanneer u mobieler bent komt u gemiddeld één à twee keer per week bij ons in de praktijk. De fysiotherapeut gaat met u werken aan de kracht, mobiliteit en stabiliteit van uw nieuwe knie of heup.