Hoofdpijn door kaakklachten? Mogelijk heeft de kaakfysio antwoorden!

Kiespijn, oorpijn, hoofdpijn, aangezichtspijn, nekpijn of kaakpijn. Dit zijn hele vervelende klachten, die op het eerste gezicht geen overeenkomsten lijken te hebben. Maar, niets is minder waar: er is een duidelijk relatie tussen problemen in het kauwstelsel en pijnklachten in het hoofd- en halsgebied.

Door: Jenny Wanders

Op de afbeelding zie je in het rood de locaties waar je pijn kunt voelen vanuit de structuren van de kaak, de zwarte kruisjes en puntjes.

De kans is groot dat je bij dit soort klachten al diverse specialisten hebt bezocht, die de oorzaken van de klachten allemaal binnen hun eigen vakgebied uitzoeken. De tandarts vindt geen gaatjes of ontstekingen in het gebied, een KNO-arts of huisarts constateert geen oorproblemen. En tóch houd je pijn. Een bezoek aan een orofaciaal fysiotherapeut, in de volksmond een kaakfysio genoemd, kan een uitkomst bieden.

De orofaciaal fysiotherapeut onderzoekt of het probleem gelegen is in het kauwstelsel (kaakgewricht, kauwspieren, zenuwen) en/of de nek.

Oorzaak van de klachten

Klachten kunnen veroorzaakt worden door een trauma van het aangezicht of onderkaak, maar ook door verkeerde gewoonten zoals tandenknarsen, klemmen, kauwgom eten, nagelbijten, lip- of wangbijten of een langdurige tandartsbehandeling. Met name klemgedrag en tandenknarsen gebeuren vaak onbewust.

Aanhoudende pijnklachten kunnen je leven negatief beïnvloeden. Pijn heeft invloed op je conditie, stemming, denken en doen, je sociale contacten en activiteiten.

De orofaciaal fysiotherapeut heeft een aantal mogelijkheden om de kaakklachten te behandelen. Daarmee kunnen kiespijn, oorpijn en hoofdpijn verminderen en mogelijk zelfs verdwijnen. Goede voorlichting, oefeningen, het rekken van de spieren en zelfmassagetechnieken kunnen deze pijnklachten sterk beïnvloeden.

Heb jij kaakklachten? Schroom niet, en neem eens vrijblijvend contact op met Jenny Wanders, orofaciaal fysiotherapeut bij Fysiotherapie De Commissaris in Meppel.