Door Hugo Paya
Er zijn veel nieuwe technologieën ontwikkeld in de laatste 20 jaar. Deze technologieën worden gebruikt voor vrije tijd, het bedrijfsleven en in de gezondheidszorg.
Een jaar geleden hebben wij een Virtual Reality (VR) bril aangeschaft in combinatie met de software van inMotion VR, om ons te helpen bij het behandelen van nekpijn.
In de meeste gevallen hebben onze patiënten met nekpijn last van de spieren. Het beste wat je kunt doen om er vanaf te komen is zo normaal mogelijk blijven bewegen. Er zijn nog meer belangrijke factoren die bepalend zijn of je wel of niet goed zult herstellen. Dit noemen we de prognostische factoren.
In de behandeling zou massage kunnen helpen, maar het is belangrijk om te weten dat dit geen lange termijn oplossing is. Want als je gaat behandelen en je haalt hierbij de oorzaak niet weg, dan blijf je bezig. Net als dweilen met de kraan open. We kunnen dan beter de kraan zien te vinden en deze sluiten. We zien vaak dat onze patiënten niet meer zo goed bewegen of ze zijn veel minder gaan bewegen. Wij kunnen je ondersteunen met oefeningen.
We merken vaak dat de patiënten meer vertrouwen hebben in de passieve behandeling. Passief, in de zin dat de therapeut masseert of mobiliseert. In vergelijking met 20 jaar geleden is er wel een positieve omslag te zien, maar de wens en de vraag “maak mij beter” is er nog steeds. Om de patiënt zo goed mogelijk te kunnen behandelen is het belangrijk dat wij de hulpvraag (wens) van een patiënt kennen, dat wij de patiënt inlichten over wat de beste therapie qua wetenschappelijke kennis en dat combineren met onze eigen ervaring. We noemen dit evidence based practice. Bij nekpijn is multimodale therapie doorgaans het beste. Multimodaal? Dat is een combinatie van oefentherapie, inzicht geven aan de patiënt over zijn/haar klacht, mobilisaties en/of massage. Het nadeel van oefentherapie is dat het niet altijd direct een verlichtingsgevoel geeft, dat het onprettig kan aanvoelen op het moment van de oefeningen en dat het doorgezet moet worden om beter te laten worden. Al het goede komt langzaam. En daar moet jezelf je best voor doen. Om deze reden is Virtual Reality een goed en leuk hulpmiddel!
Door het oefenen met onze VR bril kunnen wij de patiënt actief aan de slag laten gaan met simpele spelletjes in een hele “andere wereld”. Het systeem meet eerst wat de bewegingsuitslag van de nek is en zorgt ervoor dat elk spelletje ingesteld wordt op deze gegevens zodat er op de beste manier getraind kan worden.
De voordelen van een systeem als dit is dat de patiënt wordt afgeleid van de symptomen die hij kan ervaren tijden het oefenen en dat het veel leuker is dan 3 x 10 herhalingen van een bepaalde oefening te moeten doen. En natuurlijk is het grootste voordeel dat de patiënt zelfstandig aan de slag kan gaan met zijn klachten!
Je hoeft bij ons niks extra te betalen om de VR bril te mogen gebruiken tijdens de behandeling en het wordt zoals een normale behandeling gedeclareerd. Het is een oefentherapie.
Bovendien kun je de app zelf aanschaffen in de App- of Playstore. Weliswaar heb je dan nog wel een VR bril nodig.
Dus als je last hebt van je nek en je wil graag deze nieuwe manier van oefenen proberen, neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag!