Trainingsprincipes deel 8: Variatie

Door: Hugo Paya

Merk je dat het steeds lastiger wordt om jezelf te verbeteren? Misschien is er dan sprake van onvoldoende variatie in je trainingsprogramma. Wanneer je steeds dezelfde oefening uitvoert, raakt je lichaam daaraan gewend. Na verloop van tijd kost de oefening nauwelijks moeite en wordt het erg lastig om nog een ‘overload’ te creëren.

De trainingsprincipe ‘variatie’ houdt in dat je andere oefeningen uitvoert of andere trainingsvariabalen hanteert, voor nieuwe trainingsprikkels. Je lichaam moet zich dan continu aanpassen aan de nieuwe type belasting. Daardoor is de ‘overload’ gemakkelijker op gang te houden en blijf je vooruitgang boeken.

Valkuil
Het is belangrijk dat je weet welke spieren je met verschillende oefeningen traint. Met trainingen voor spierkracht, is het lastig om slechts één spier te trainen. Daardoor is de kans groot dat je met een compleet andere oefening, tóch dezelfde spier belast. Je loopt daarmee het risico dat de hersteltijd tussen beide trainingen te kort is, waardoor je ‘overtraint’ en je ontwikkeling juist tegenwerkt.

7 TIPS OM SNELLER TE HERSTELLEN DAN JE OOIT HAD GEDACHT, OOK AL HEB JE ALLES AL GEPROBEERD

GRATIS E-BOOK

Motivatie

Naast het fysiologische effect van variatie, heeft dit trainingsprincipe ook invloed op je motivatie. En dat is minstens zo belangrijk! Niets is zo demotiverend als steeds dezelfde oefeningen doen. Dat is ook een veelvoorkomende reden dat mensen hun abonnement bij de sportschool opzeggen. Blijf nieuwe oefeningen proberen en jezelf uitdagen met andere trainingsparameters. Dat zorgt voor andere ‘psychologische prikkels’ en ‘feel-goodhormonen’ waardoor je gemotiveerd blijft.

Vind je het lastig om een (geïndividualiseerd) trainingsprogramma op te stellen? Of merk je dat vooruitgang afvlakt? Neem contact met ons op. We helpen je graag!