
Door: Linja de Jonge
Vanuit het Isala is, in samenwerking met het Voorste Kruisband Netwerk waar ik in zit, een nieuw protocol gemaakt over fysiotherapie na een meniscushechting. Samen met een aantal collega’s en in samenwerking met de orthopeden hebben we dit protocol gemaakt.
Twee protocollen
Er zijn 2 verschillende protocollen gemaakt.
De medische benaming voor een meniscushechting is een meniscopexie. Eerder werd ervoor gekozen om delen van de meniscus weg te halen. Echter, dit vergroot de kans op artrose. Tevens heeft de meniscus een stabiliserende functie in de knie. Deze gaat dan ook deels verloren.
De locatie van de scheur en de richting is van belang bij de revalidatie. Wanneer je druk uitoefent op de scheur en de scheur gaat naar elkaar toe spreek je van een simpele scheur.
Voorbeeld van een simpele scheur is de longitudinale scheur.
Wanneer je druk op de meniscusscheur uitoefent en de scheur trekt verder uit elkaar spreek je van complexe scheuren.
Voorbeelden van complexe scheuren zijn de radiale scheur, de bucket handle scheur en de oblique scheur.

Als een simpele scheur gehecht wordt zal er sneller zwaarder belast mogen worden. Dit komt doordat de scheur niet uit elkaar trekt en de belasting dus helpt bij het herstel. De eerste 6 weken zal er 50% belast mogen worden met krukken en mag de knie op geleide van pijn naar een volledige bewegingsuitslag.
Bij een complexe scheur is de kans veel groter dat de scheur opnieuw opengaat en de hechting kapot wordt getrokken bij belasting. Maar ook bij diep buigen van de knie. Bij diep buigen neemt de druk op de meniscus fors toe. De eerste weken mag er daarom niet belast worden en gebogen tot 90 graden. Vanaf week 4 mag er aantippend belast worden, maar er mag nog steeds niet verder gebogen worden dan 90 graden.
De eerste fase
In zo’n eerste fase kun je naast het trainen van de onderste extremiteit ook heel goed starten met core-oefeningen. Wat zijn core-oefeningen? Dat zijn oefeningen voor je buik, rug, heupen en bekken.
Wat we nog meer doen
Na een operatie zie je vaak dat de functie van de quadriceps erg achteruit gaat. Naast de reguliere oefeningen daarvoor passen we cryotherapie (coldpack) toe, elektrostimulatie van de quadriceps en doen we cross-eduction. Bij laats genoemde train je ook het niet aangedane been fors. Uit onderzoek is gebleken dat dit een positieve invloed heeft op de toename in kracht in het aangedane been.
De tweede fase
Vanaf 12 weken mag er indien de functie goed is hardgelopen worden bij een simpele scheur. Bij een complexe scheur duurt dat wat langer en zou er gestart kunnen worden vanaf week 14 bij een goede functie en minimale zwelling.
Wanneer mag ik weer sporten?
Om weer te kunnen sporten worden er testen gedaan en wordt er gekeken naar de kwaliteit van bewegen in de zaal en op het veld.
- Kracht LSI>90% Quadriceps/Hamstring/gluteaal
- Hoptesten LSI>90%
- Sportspecifieke testen conform normwaarden
- Kwalitatief juiste uitvoering van sportspecifieke beweegpatronen
- Bewegingskwaliteit LESS <5
Heb je vragen hierover? E-mail dan naar info@fysiodecommissaris.nl