Hardlopen en blessures: Pijn aan het scheenbeen
In deze laatste column in de reeks over hardlopen en blessures, gaan we dieper in op pijnklachten aan het scheenbeen. Wist je dat ongeveer 15% van de hardlopers hier last van heeft?
Vroeger werd de term shinsplints en scheenbeenvliesontsteking gebruikt maar tegenwoordig spreken we over het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom, ofwel MTSS.
MTSS veroorzaakt een zeurende doffe pijn aan de binnenkant van het scheenbeen (zie foto 1), en treedt op bij belasting bij bijvoorbeeld hardlopen, voetballen en sporten met veel sprongbelasting (denk hierbij aan basketbal, volleybal of atletiek). Militairen en dansers hebben ook vaak last van deze vervelende blessure.
De belangrijkste oorzaak is overbelasting door een te snelle trainingsopbouw of onvoldoende hersteltijd na een training. Veel springen kan ook aanleiding geven tot overbelasting; MTSS is niets voor niets in de volksmond bekend onder de naam “springschenen”.
Ben je gewend om op de baan of in het bos te lopen en ga je met dezelfde intensiteit op de weg lopen, dan kan dit ook leiden tot klachten vanwege een verandering in de ondergrond waarop je traint.
Je loopt ook een groter risico als je last hebt van overgewicht. De spieren en dus ook het scheenbeen worden zwaarder belast door de extra kilo’s die ze moeten dragen. Een verminderde stabiliteit of beperkte mobiliteit van de enkel geeft ook een zwaardere belasting op het scheenbeen.
Mensen met overpronatie, waarbij de voet wat naar binnen zakt tijdens het lopen, maar ook mensen met holvoeten of platvoeten hebben een grotere kans op MTSS. Ook kan een verkeerde looptechniek klachten geven.
Tips
Hoe voorkom je deze klachten en hoe, als je in het beginstadium van de klachten zit, kun je er dan het beste mee om gaan:
- Probeer regelmatig op een zachte ondergrond te trainen. Denk hierbij aan het bos of op de atletiekbaan.
- Oefen de stabiliteit van de enkel. Via je smartphone kun je de app “Versterk je enkel” downloaden (afbeelding 2). Dit is een gratis app met oefeningen om je enkels te versterken. Op internet kun je deze oefeningen vinden op veiligheid.nl (zonder www ervoor!). Ga naar het kopje ‘voetbal’, vervolgens ‘voetbaloefeningen’ en kijk dan bij ‘controle en balans’.
- Zorg dat je loopschoenen voldoende steun en demping geven. Dit kun je het beste bij een speciaalzaak laten controleren.
- Bij klachten verminder je de trainingsomvang en je trainingsintensiteit, zodat je de klacht zo min mogelijk “uitlokt”.
- Heb je holvoeten, platvoeten of heb je ondanks goed schoeisel last van overpronatie, dan is het verstandig een afspraak te maken met een podotherapeut.
- Begin altijd met een goede warming-up en eindig met een goede cooling-down!
Hebben de bovenstaande tips onvoldoende effect en houdt je desondanks nog steeds last van klachten, kom dan gerust eens bij ons langs zodat we kunnen onderzoeken of je inderdaad MTSS hebt of dat er wat anders aan de hand is.
Bart en Gemma
Fysiotherapie de Commissaris
info@fysiodecommissaris.nl
T: 0522-255555